måndag 23 februari 2009

Ugnsraggmunk

Raggmunk är en av favoriträtterna här, men jag är ingen stjärna på att steka dem. Samma sak med pannkakor (som vi nästan aldrig äter eftersom Petter inte tycker om det), de bara bränner fast och blir till små degklumpar i stekpannan istället för fina rundlar.
Dessutom tar det ju en himla tid att steka raggmunk/pannkakor.
Då är det alldeles briljant att laga den i ugnen istället. Inget os, inga brända missfostrade försök till pannkakor och massa tid över till att bygga lego med Loke eller flyga flygplan med Elis.

Raggmunk i ugn
2 ägg
3 dl mjölk
1-2 dl vetemjöl
8 potatisar
3 morötter
1 gul lök
salt

Blanda ihop ägg, mjölk och mjöl till något som liknar en klassisk pannkakssmet. Skala och riv potatis, morötter och eventuellt också lök. Blanda i äggsmeten och salta.
Häll i en smord ugnsplåt, förslagsvis den största för då blir den inte så tjock.
Grädda 250 grader i ungefär en halvtimme eller tills du ser att den fått jämn färg.
Servera med rårörda lingon, stekt bacon och ovispad grädde.

Tips: baconet kan du också steka i ugnen samtidigt om du har varmluftsugn. Sänk då värmen till 225 grader och bred ut baconet på en plåt. Det tar ungefär 20 minuter innan den är klar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar