söndag 22 februari 2009

Apelsinkyckling med rotfrukter

Apelsin är en ny favoritkrydda som vi upptäckte för några veckor sedan. Vi har lite fobi i den här familjen mot frukt i maten, men apelsin är undantaget som bekräftar regleln. Den gör sig ovanligt väl tillsammans med kyckling.

Baldenäsk apelsinkyckling
3 kycklingfiléer
2 apelsiner
4 morötter
3 palsternackor
cremefraiche
rosmarin

Skala och slanta morötter och palsternackor. Lägg i botten på en ungsfast form och pressa över apelsinsaft från en halv apelsin. Krydda med rosmarin, salt och peppar och skiva upp den ena apelsinen i rätt så tjocka skivor och lägg över. Skär varje kycklingfilé på längden i tre-fyra bitar och lägg i formen. Blanda rivet apelsinskal från apelsin med 2 dl cremefraiche, rosmarin och salt och klicka på filéerna. Pressa över lite mer apelsinsaft och skiva upp den sista apelsinen och lägg den överst.
In i ugnen i 40 minuter 225 grader.

När fem minuter återstår, ta ut kycklingen och ös över lite av spadet i en kastrull. Blanda med matlagningsgrädde, maizenaredning och grönpeppar.
Servera med klyftpotatis.

1 kommentar:

  1. Färsk rosmarin eller på burk? Alltså jag tror att jag väljer att fråga hur mycket man ska dosera egentligen? Tar man färsk till denna kyckling så bör det vara ca XX och på burk så kan man öka/minska... Jag tar alltid för mycket... Ja, jag vet att du fattar.

    SvaraRadera