onsdag 11 februari 2009

Inkokt lax med spenat och kall sås

"Det smakar sommar" sa Petter när han åt det här. Det måste väl ändå vara ett bra betyg? Speciellt med tanke på att min käre sambo inte direkt är den som brukar tala poetiskt om mat så värst ofta...
Inkokt lax är ett bra alternativ till ungsbakt eller stekt. Det är smidigt, går fort, behöver inte passas och smakar utmärkt. Loke älskar det!

Inkokt lax
4 laxfileér
1 liter vatten
4 lagerblad

10 pepparkorn

2 msk ättika

2 msk salt

1 citron

1 lök, gul eller röd

2 morötter


Skiva morötter, klyfta löken och citronen. Häll upp alltihop i en rätt så stor kastrull och låt koka ungefär 10 minuter. Lägg sedan i laxen och låt den sjuda i ungefär en kvart. Stäng sedan av värmen och låt laxen ligga kvar i lagen tills servering. Den går att äta både varm, ljummen och kall. Oavsett hur man äter den så passar det utmärkt med potatis och kall sås till.

Kall sås
1 dl creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt

kapris

pressad citron

socker

salt


Eftersom det är rätt så bra att få i sig grönsaker så är ett bra tips att värma upp lite fryst bladspenat i stekpannan. Använd Milda vitlöksoljesmör (eller vad det nu heter) så blir det dessutom lite mer krydda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar