75 g smör
5 dl mjölk50 g jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 1,3 liter mjöl
Smält smöret och häll på mjölken. Värm till 37 grader. (Hemligheten här är att inte fuska med jästen. Man ska alltså inte göra som jag alltid gjort, höfta lite och chansa på att smörmjölken är ungefär 37 grader. Om den är för varm jäser inte jästen som den ska, om den är för kall jäser inte jästen som den ska.). Rör tills jästen löst sig. Häll i socker och salt. Arbeta i två tredjedelar av mjölet och knåda degen tills den är seg, blank och smidig. Den är klar när den släpper bunkens kanter.
Låt jäsa under bakduk i ungefär en timme. När den är färdigjäst ska den vara ungefär dubbelt så stor som innan.
Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda in resten av mjölet. Forma till bullar. Vänd dem i lite mjöl innan du lägger dem på smord plåt.
Grädda mitt i ugnen 250 grader i 6-8 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar