onsdag 11 februari 2009

Lasses bröd

Det är nog två år sedan nu som vi fick en ica-påse med prylar i av Gunnar, min svärfar, ergo Petters pappa. I påsen fanns en köksassistent, mer eller mindre komplett. Vi tittade skeptiskt på den, tackade så mycket och ställde den i en kartong i förrådet.
I lördags fick den komma in i värmen och nu kommer den för alltid ha sin plats i vårt kök.
Jag förstår inte hur vi kunde leva utan den!

Det här brödet brukade Petters fasters man Lasse baka. Det är rent löjligt gott.

Lasses bröd
50 gram jäst

7 dl mjölk

2 dl sirap

1½ tsk salt

1 liter rågsikt

1 liter vetemjöl

3 dl kruskakli

3 msk olja

1 ägg för pensling


Värm mjölken till 37 grader. Häll i den och jästen i assistenten (eller baka för hand går ju också bra, även om det är outhärdligt jobbigt och man blir vansinnigt trött i armarna i väntan på att degen ska bli ens lite lik en riktig deg och inte bara gegga.). Ös på med resten av grejerna och låt assistenten dega på i ungefär fem minuter, tills degen släpper från kanterna.
Lägg över en bakduk och låt jäsa 1 timme.
Kör assistenten i ungefär en halvminut. Ta upp degen och dela den i tre lika stora delar. Forma dem till runda limpor och lägg dem på en smord plåt. Pensla med äggvita och strö över lite kli.
Ställ plåtarna längst ner i ugnen på 175 grader i 1 timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar